Pantheon

Het oorspronkelijke Pantheon stamt uit 27 voor Christus. In 80 na Christus woedde er een grote brand in Rome wat onder ander het Pantheon vernielde. Tussen 118 en 125 na Christus werd het Pantheon herbouwd in opdracht van keizer Hadrianus. In 609 werd de tempel aan Paus Bonifatius IV geschonken door keizer Phocas. Paus Bonifatius IV gebruikte het Pantheon als kerk. Het Pantheon kreeg tijdens de Renaissance een nieuwe functie. Het werd een begraafplaats voor belangrijke Romeinen.

Geschiedenis

Als je voor het Pantheon staat zie je op de gevel in grote bronzen letters M · AGRIPPA · L · F · COS · TERTIUM · FECIT. In het Nederlands zou er staan: Marcus Agrippa, Lucius zoon is de bouwer.

Toch kan er met zekerheid gezegd worden dat het huidige Pantheon gebouwd is in de tijd van keizer Hadrianus. De reden dat hij zijn naam niet op de gevel liet zetten, was om het senaat niet te beledigen.

Elke keer als het Pantheon beschadigd werd door natuurgeweld is deze gerestaureerd. Hierdoor is het vandaag de dag een goed bewaard gebouw. Het enige wat in de loop der jaren van het gebouw gesloopt is, is het bronzen dak. Dit is gebeurd in opdracht van Paus Urbanus VIII. Het brons werd omgesmolten om te gebruiken voor het baldakijn boven het graf van Petrus, welke te vinden is in de Sint-Pietersbasiliek en voor kanonnen voor de Engelenburcht.

constructie

De constructie van het Pantheon is misleidend. Van binnenuit lijkt het geheel te rusten op de binnen zuilen die de rotonde omgeven, maar in werkelijkheid is de ronde muur zelf de dragende constructie. Het beton is waaruit het gebouw is opgetrokken, is van veranderende samenstelling: hoe hoger, hoe lichter het gebruikte mengsel. Voor het beton is onder andere travertijn, turfsteen en licht vulkanische puimsteen gebruikt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb