Trevifontein
Een bezoek aan de Trevifontein is echt een must als je in Rome bent - al is het maar om er een muntje in te gooien zodat je naar de Eeuwige Stad terugkeert. Maar de fontein is meer dan dat.
Naar de normen van de Eeuwige Stad is de Trevifontein van tamelijk recente datum; de fontein werd namelijk 'pas' gebouwd tussen 1732 en 1751. Een groot deel van het geld dat nodig was voor de bouw van de fontein werd door paus Urbanus VIII verzameld door een extra belasting op wijn te heffen. Dat leidde tot veel protest onder de Romeinen. Pasquino, een van de 'sprekende' beelden in Rome, mopperde 'op last van Urbanus betaalden wij tal van accijnzen op wijn. In ruil hiervoor krijgen zijn burgers nu water uit deze fontein'.
Het water van de Trevifontein staat bekend als het beste en het zoetste water van Rome. Het is nu verboden uit de fontein te drinken, maar vroeger dronken geliefden die hun relatie voor altijd wilden laten voortduren een glas water uit de fontein, waarna ze het glas tegen de fontein stuk moesten gooien. Ook Michelangelo was blijkbaar een groot fan van het Treviwater: toen hij stierf, vond men in zijn huis wel vijf vaatjes met water uit de Trevifontein.

Water
Elke dag opnieuw stroomt zo’n tachtig miljoen liter water in het bekken van de fontein van bijna 30 meter hoog en ruim 20 meter breed. Zeker op een stille, winterse dag hoor je het donderende geraas van het neerstortende water al een paar straten verderop. Het lijkt net alsof Oceanus, de zeegod, uit het water oprijst. Hij staat op een reusachtige schelp, die wordt voortgetrokken door twee gevleugelde paarden. Het paard aan de rechterkant is heel rustig, terwijl het paard helemaal links nauwelijks in toom te houden is. Beide paarden staan symbool voor de zee in al haar verschijningen, van heel kalm en sereen tot zeer onstuimig en woest - net als de sfeer bij de fontein.
Een bezoek aan de Trevifontein is het mooist in de vroege ochtend of de late avond, als er geen drommen toeristen muntjes staan te gooien en je de schoonheid van het samenspel tussen marmer en water op je in kunt laten werken. Het gooien van muntjes is overigens een vrij recente traditie.
Maak jouw eigen website met JouwWeb